Hur lång tid tar det att gå? – Tabellen för dig som ska promenera

Kvinna som går promenad med gångstavar

Innehållsförteckning

Att gå är inte bara en av de enklaste formerna av fysisk aktivitet som finns, utan också en av de mest fördelaktiga för vår hälsa. Utöver de mentala och fysiska fördelarna med att bara vara utomhus, är gång ett utmärkt sätt att bränna kalorier utan att kräva speciell utrustning eller ett gymmedlemskap. För den genomsnittliga personen, som väger runt 70 kilo, innebär en timmes promenad i ett tempo av 5 kilometer i timmen en betydande energiförbränning. Specifikt kan denna aktivitet bränna cirka 60 kalorier per kilometer, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker att förbättra sin kondition eller kontrollera sin vikt.

Oavsett om du är en entusiastisk vandrare eller bara letar efter ett enkelt sätt att starta din fitnessresa, erbjuder regelbundna promenader många hälsofördelar. Denna artikel utforskar hur många kalorier man faktiskt kan förvänta sig att förbränna under olika promenadlängder, från korta sträckor på 1 kilometer till längre utmaningar på 10 kilometer. Med denna kunskap kan du bättre planera dina träningssessioner för att passa dina hälsomål.

Promenadtabell

DistansTidKalorier
1 km12 minuter60
2 km24 minuter120
3 km36 minuter180
4 km48 minuter240
5 km60 minuter300
6 km72 minuter360
7 km84 minuter420
8 km96 minuter480
9 km108 minuter540
10 km120 minuter600

Aktivitetsarmband med flera praktiska funktioner som gör det enkelt att hålla koll på puls, kaloriräkning och annat viktigt.

Dubbelisolerad vattenflaska som håller innehållet kallt i 12 timmar och är lätt att ha med under promenader.

Populära produkter

Lätta, hopfällbara och justerbara vandringsstavar perfekta för promenader. Finns i flera olika längder.

Hur lång tid tar det att gå 1 km?

Gångtempot och hur lång tid det tar att gå en kilometer kan variera beroende på flera faktorer, såsom personens hastighet, terrängen de vandrar på, och deras allmänna fysiska kondition.

Gångfart

Det genomsnittliga gångtempot för en person ligger vanligtvis mellan 4 och 6 km/h. På en platt och jämn yta tar det ungefär:

 • Snabbt tempo (6 km/h): cirka 10 minuter
 • Normalt tempo (5 km/h): cirka 12 minuter
 • Lugnt tempo (4 km/h): cirka 15 minuter

Terrängens påverkan

Terrängen spelar en stor roll i hur snabbt man kan gå en kilometer. På en platt bana är det lättare och snabbare att gå jämfört med en kuperad eller ojämn stig. Hinder som backar, stenar, eller sand kan minska hastigheten avsevärt, vilket ökar tiden det tar att gå samma sträcka.

Slutsats

Att gå en kilometer är en effektiv och tillgänglig övning för de flesta, men den exakta tiden det tar kan variera stort. För en genomsnittlig person på en platt yta tar det omkring 12 minuter, men faktorer som terräng och personlig kondition kan påverka detta avsevärt. Att anpassa sin promenad efter miljön och ens egen förmåga är viktigt för att uppskatta den tid det faktiskt kommer att ta.

Hur lång tid tar det att gå 2 km?

Att gå 2 kilometer innebär att dubblera ansträngningen jämfört med 1 kilometer, men tiden det tar att gå denna sträcka är ofta proportionell mot hastigheten och terrängen.

Gångfart

 • Snabbt tempo (6 km/h): cirka 20 minuter
 • Normalt tempo (5 km/h): cirka 24 minuter
 • Lugnt tempo (4 km/h): cirka 30 minuter

Terrängens påverkan

Liksom med 1 kilometer, påverkar terrängen tidseffektiviteten. En platt och fast yta ger snabbare gångtider än en kuperad eller ojämn stig. Den längre distansen kan också innebära att oregelbunden terräng spelar en större roll, särskilt om trötthet börjar spela in.

Slutsats

Att gå 2 kilometer är fortfarande en relativt kort sträcka, men att planera för olika terränger och räkna med eventuell trötthet kan hjälpa till att realistiskt uppskatta den tid det tar att gå sträckan.

När man ökar distansen till 3 kilometer, börjar faktorer som uthållighet och kondition att bli mer relevanta.

Hur lång tid tar det att gå 3 km?

När man ökar distansen till 3 kilometer, börjar faktorer som uthållighet och kondition att bli mer relevanta.

Gångfart

 • Snabbt tempo (6 km/h): cirka 30 minuter
 • Normalt tempo (5 km/h): cirka 36 minuter
 • Lugnt tempo (4 km/h): cirka 45 minuter

Terrängens påverkan

En längre distans som 3 kilometer kan vara mer utmanande på kuperad terräng. Den ökade distansen kan kräva mer energi och tid, särskilt om terrängen är fysiskt krävande.

Slutsats

För dem som planerar en 3 kilometer lång promenad är det viktigt att vara medveten om sin egen uthållighet och terrängens svårighetsgrad. Att hålla ett jämnt och hållbart tempo är nyckeln till att slutföra sträckan effektivt.

Hur lång tid tar det att gå 4 km?

Att gå 4 kilometer är en god sträcka som ger en solid dos av motion, och tiden det tar reflekterar detta.

Gångfart

 • Snabbt tempo (6 km/h): cirka 40 minuter
 • Normalt tempo (5 km/h): cirka 48 minuter
 • Lugnt tempo (4 km/h): cirka 60 minuter

Terrängens påverkan

För en 4 kilometer lång promenad blir terrängen ännu mer avgörande. Ojämna ytor och kuperade områden kan avsevärt öka ansträngningen och tidsåtgången.

Slutsats

För den som vill gå 4 kilometer är förberedelse för terräng och personlig kondition viktiga. Att välja rätt rutt och tempo kan göra promenaden mer njutbar och effektiv.

Hur lång tid tar det att gå 5 km?

En fem kilometer lång promenad är ett populärt mål för många som vill träna kondition eller bara njuta av längre promenader.

Gångfart

 • Snabbt tempo (6 km/h): cirka 50 minuter
 • Normalt tempo (5 km/h): cirka 60 minuter
 • Lugnt tempo (4 km/h): cirka 75 minuter

Terrängens påverkan

Med ökad distans ökar även betydelsen av att välja rätt terräng. Att gå 5 kilometer på en jämn bana är mycket olika jämfört med en teknisk stig eller stadsmiljö.

Slutsats

Att gå 5 kilometer är en utmärkt form av motion som kan anpassas efter individuella fitnessnivåer och preferenser.

Hur bra var denna guide?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.4 / 5. Antal röster: 5

Bli den första att rösta hur bra du tyckte guiden var!