Bygga egen odlingslåda

En man som fyller en hemmagjord odlingslåda med jord

Innehållsförteckning

Att bygga en egen odlingslåda är ett utmärkt sätt att ta din trädgårdsskötsel till nästa nivå, oavsett om du har en stor trädgård eller en liten balkong. En odlingslåda ger dig full kontroll över jordens kvalitet och möjliggör en mer effektiv användning av utrymmet. Detta gör det lättare att odla allt från grönsaker, potatis och örter till blommor och buskar. I denna artikel guidar vi dig genom processen att bygga din egen odlingslåda – från val av material till färdigställande. Vi kommer att ge dig en steg-för-steg-beskrivning, inklusive rekommenderade mått, material och verktyg, för att göra ditt projekt så enkelt och framgångsrikt som möjligt. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en entusiastisk nybörjare, kommer denna guide att hjälpa dig att skapa en funktionell och hållbar odlingslåda som kan berika din trädgårdsupplevelse för år framöver.

Specifikationer för träplankor

Längdsidor (2 stycken):

 • Längd: 120 cm
 • Bredd: ca 20 cm (eller anpassa efter tillgängligt material)
 • Tjocklek: ca 2 cm

Bredsidor (2 stycken):

 • Längd: 60 cm
 • Bredd: ca 20 cm (samma som för längdsidorna)
 • Tjocklek: ca 2 cm

Hörnstolpar (4 stycken):

 • Längd: 40 cm (detta blir odlingslådans höjd)
 • Bredd/Tjocklek: ca 5 cm x 5 cm (eller använd rundstav för enklare konstruktion)

Steg-för-Steg Guide för att bygga en Odlingslåda

Fäst samman långsidor med bredsidor:

 1. Börja med att placera en långsida (120 cm) platt på marken eller arbetsyta.
 2. Ställ en bredsida (60 cm) vertikalt mot långsidans ände så att ytterkanterna är flush (dvs. bildar en jämn yta utan överlapp).
 3. Använd skruvdragaren och skruvar för att fästa bredsidan med långsidan. Förborra gärna för att minska risken för att träet spricker.
 4. Upprepa processen för den andra änden av långsidan samt för den andra långsidan och dess bredsidor för att skapa en rektangulär ram. 

Fäst hörnstolparna:

 1. När ramen är ihopsatt, ställ den upprätt.
 2. Placera en hörnstolpe (40 cm) i varje hörn av ramen, på insidan av konstruktionen. Hörnstolparna bör stödja ramen både från insidan och bidra till lådans totala höjd.
 3. Fäst varje hörnstolpe till både långsidan och bredsidan i respektive hörn med skruvar. Se till att förborra för att göra processen enklare och minska risken för sprickbildning.

Kontrollera och justera:

När alla hörnstolpar är på plats, kontrollera att lådan är stabil och att alla hörn är rättvinkliga. Gör nödvändiga justeringar för att säkerställa att lådan är stadig och jämn.

Placera i markduk (valfritt):

Om du vill, placera markduk i botten av lådan och upp längs sidorna för att förhindra att jord läcker ut och för att underlätta dränering. Fäst duken vid sidorna med en häftpistol eller små spikar.

Redo att odlas:

Fyll din odlingslåda med en blandning av jord och kompost, redo för plantering.

Johan Bergman
Johan Bergman
En friluftsmänniska som trivs bäst utomhus. Bestigit flera berg runt om i Europa och vandrar gärna fina vandringsleder. Är även gift och har två pojkar. Oftast behöver jag inte göra någon extrem aktivitet utan ibland är det faktiskt trevligast att bara tälta med familjen!

Hur bra var denna guide?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

Bli den första att rösta hur bra du tyckte guiden var!