Bygga eldstad utomhus

En vacker eldstad

Innehållsförteckning

En eldstad utomhus erbjuder inte bara värme under kyligare kvällar utan blir också en naturlig mittpunkt för social samvaro. Det kan till och med bli platsen för att laga mat utomhus, vilket ger en unik smakupplevelse. Dessutom kan en välutformad eldstad höja estetiken i din trädgård och potentiellt öka fastighetens värde.

Viktiga överväganden innan byggnation

Platsval: Att välja rätt plats är avgörande. Platsen ska inte bara vara visuellt tilltalande utan också funktionell. Tänk på avståndet till ditt hus och grannarnas hus för att undvika rökproblem. Säkerheten är viktig, så håll eldstaden borta från träd, buskar och andra brännbara material.

Kontrollera lokala föreskrifter: Innan du börjar, är det viktigt att känna till de lokala bygglagarna. Vissa områden kräver tillstånd för att bygga eldstäder, och det kan finnas specifika regler gällande storlek, design och placering.

Design och materialval: Det finns många stilar att välja mellan när det gäller utomhuseldstäder, från traditionella steneldstäder till moderna designade metallkonstruktioner. Valet av material påverkar inte bara utseendet utan också funktionen och livslängden på din eldstad. Tåliga material som tegel, sten och specialtillverkade eldfasta block är populära val.

Säkerhetsfunktioner: Det är viktigt att tänka på säkerheten. En gnistvakt kan vara en god investering för att förhindra att glödande partiklar sprider sig. Det är också klokt att ha en brandsläckare eller vattenkälla tillgänglig i närheten.

Regelbunden rengöring: För att din eldstad ska vara säker och funktionell, är det viktigt med regelbunden rengöring. Aska och rester bör tas bort efter varje användning. Kontrollera även för sprickbildning eller skador som kan behöva åtgärdas.
 
Skydd mot väder och vind: För att förlänga livslängden på din eldstad, överväg att täcka över den under regniga perioder eller vintermånaderna. Detta skyddar mot väder och vind och håller eldstaden i gott skick.
 

Ansvarsfull användning: Alltid använd din eldstad med försiktighet. Undvik att tända eld under extremt torra förhållanden eller när det råder hög brandrisk. Se till att elden är helt släckt innan du lämnar platsen.

Så bygger du eldstaden

Välj plats och design:

 1. Välj en plats i din trädgård som är säker och bort från brännbara material. Tänk på vindriktning och hur röken kommer att sprida sig.
 2. Bestäm designen på din eldstad. Vill du ha en rund, kvadratisk, eller kanske en rektangulär eldstad? Tänk på hur många personer som vanligtvis kommer att samlas runt elden.

Markarbete och grunden: 

 1. Markera ut området där eldstaden ska byggas. Använd snören och spikar för att markera formen.
 2. Gräv ut ca 10-20 cm av jorden där eldstaden ska vara. Området som grävs ut bör vara något större än själva eldstadens planerade storlek.
 3. Fyll utgrävningen med ett lager av grus för att skapa en stabil och dränerande grund. Tamp ner gruset väl.

Bygprocessen:

 1. Lägga Första Lagret (Grundlagret): Börja med att lägga det första lagret av ditt valda material, vare sig det är sten, tegel eller betongblock. Detta lagret är grunden för din eldstad, så se till att det är jämnt och stabilt.
 2. Bygga Väggarna: Fortsätt att bygga upp väggarna till önskad höjd. Använd eldfast murbruk mellan stenarna eller tegelstenarna för att säkerställa att konstruktionen håller ihop och tål värmen från elden.
 3. För ventilation, lämna små utrymmen mellan vissa av stenarna i de nedre lagren, eller integrera specifika ventilationsblock i konstruktionen.
 4. Om du önskar en grillfunktion, kan du på detta stadium placera metallstänger eller ett grillgaller på lämplig höjd inuti eldstaden.
En byggnation av en eldstad

Finishing Touches:

 1. När väggarna är uppe och du är nöjd med höjden, kan du lägga ett avslutande lager av sten eller tegel för att skapa en jämn och estetiskt tilltalande topp på eldstaden.
 2. Om du vill, kan du också applicera en ytbehandling på yttre sidor av eldstaden för extra skydd och för att matcha med din trädgårds övriga desig.

Att bygga en eldstad utomhus kräver noggrann planering och utförande, men resultatet är en värdefull tillgång till ditt utomhusliv. Genom att följa dessa steg kan du skapa en säker och trevlig samlingsplats för familj och vänner. Kom ihåg att alltid kontrollera lokala föreskrifter och tillstånd innan du börjar bygga, och överväg att konsultera med en professionell om du är osäker på något steg i processen.

En enkel eldstad

Hur bra var denna guide?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Bli den första att rösta hur bra du tyckte guiden var!