Hur spelar man kubb?

Kubb på gräs
Innehållsförteckning

Kubb, ofta kallat “Vikingaschack” på grund av dess påstådda historiska rötter, är ett utomhusspel som har sina rötter i Sverige. Spelets exakta ursprung är omtvistat, men det finns teorier som antyder att det kan ha spelats redan under vikingatiden. Oavsett dess verkliga början, har kubb blivit en älskad fritidsaktivitet inte bara i Skandinavien utan runt om i världen. Spelets popularitet har ökat betydligt under de senaste årtiondena, med nationella och internationella turneringar som lockar deltagare från många olika länder. Årliga världsmästerskap på Gotland, där spelet har en särskilt stark närvaro, understryker dess ställning som en sport såväl som ett fritidsspel.

Grundläggande syfte med spelet

Kubb är ett spel som kombinerar element av skicklighet, strategi och precision. Det spelas vanligtvis utomhus på en rektangulär spelplan där två lag försöker slå ner varandras träkubbar (kubbar) med kastpinnar. Målet är att först slå ner alla motståndarnas kubbar och sedan kungen, som är placerad i mitten av planen, utan att först råka slå ner kungen vilket leder till omedelbar förlust. Spelet kan njutas av personer i alla åldrar och kräver inget annat än en uppsättning av kubbar, kastpinnar, och någon form av markeringar för att definiera spelplanens gränser.

Spelets enkelhet gör det tillgängligt, medan dess djup i strategi och fysisk aktivitet erbjuder oändliga möjligheter för spel och tävling. kubb förenar människor i en anda av kamratskap och tävlan, och dess flexibilitet tillåter det att spelas på gräsmattor, stränder, och till och med i snö, vilket gör det till ett perfekt utomhusspel för picknickar, familjesammankomster, när du campar med dina barn eller festivaler.

Denna introduktion belyser kubb som mer än bara ett spel; det är en kulturell tradition som fortsätter att föra samman människor över generations- och nationsgränser, och uppmuntrar till både fysisk aktivitet och strategiskt tänkande.

Uppställning av spelplanen

Innan spelet kan börja behöver spelplanen förberedas. En kubbspelplan är rektangulär till formen och standardmåtten är 5 meter i bredd och 8 meter i längd. Det är dock flexibelt; spelplanens storlek kan anpassas baserat på tillgängligt utrymme, men det är viktigt att försöka hålla proportionerna lika för att spelet ska bli rättvist och funktionellt. För att markera spelplanens gränser används vanligtvis fyra markörer, som kan vara pinnar eller någon annan form av markörer, för att tydligt definiera hörnen av spelområdet.

Nödvändig utrustning för kubb

För att spela kubb krävs en specifik uppsättning av utrustning. Ett standard kubb-set inkluderar:

 • 10 kubbar: Dessa är de träblock som lagen försöker slå ner under spelets gång.
 • 1 kung: En större träbit som placeras i mitten av spelplanen. Att slå ner kungen är det slutliga målet för att vinna spelet.
 • 6 kastpinnar: Används av spelarna för att slå ner kubbarna.
 • 4 hörnmarkörer: För att markera spelplanens hörn och definiera spelområdet.

Det är viktigt att all utrustning är av god kvalitet och hållbarhet, särskilt för tävlingsspel eller frekvent användning. Kastpinnarna och kubbarna bör vara tillräckligt tunga för att kunna kastas stabilt över spelplanen, men inte så tunga att de blir svåra att hantera, särskilt för yngre spelare.

Med rätt förberedelser och utrustning på plats är du redo att börja spelet. Att följa dessa riktlinjer säkerställer en rättvis och njutbar upplevelse för alla inblandade, oavsett om det är en vänlig match i trädgården eller en del av ett organiserat mästerskap.

Under spelets gång

För att spela kubb behövs två lag. Det finns ingen strikt regel för hur många spelare det ska vara i varje lag, men vanligtvis består ett lag av mellan en till sex spelare. Det är viktigt att lagen är jämnt matchade, både i antal spelare och i skicklighetsnivå, för att spelet ska bli så rättvist och njutbart som möjligt.

Bestämma vem som börjar

För att bestämma vilket lag som börjar finns det ett par olika metoder. En vanlig metod är att låta en representant från vardera lag stå vid sin baslinje och kasta en pinne mot kungen som står i mitten av planen. Det lag vars kast hamnar närmast kungen utan att välta den börjar spelet. Detta initiala kast är viktigt eftersom det ger det vinnande laget en strategisk fördel i spelets inledande fas.

Kasttekniker och regler för kast

 • Underhandskast: Alla kast måste göras underhand. Det innebär att kastpinnen ska släppas från handen med en svängning under armen, och kastaren får inte rotera handen eller pinnen så att den snurrar horisontellt (inga “helikopterkast”).
 • Rakt fram: Pinnen ska kastas rakt fram i den riktning kastaren står. Det är inte tillåtet att kasta pinnen på ett sätt så att den roterar eller avviker från en rak linje mot målet.
 • Stående bakom linjen: När en spelare kastar, måste denne stå bakom baslinjen (eller bakom den närmaste nedslagna fältkubben, om sådana finns på spelarens halva). Övertramp anses vara ett ogiltigt kast.

Hur får man kasta i kubb?

Det grundläggande kravet för att kasta i Kubb är att använda underhandskast, vilket innebär att kastaren svingar armen underifrån och släpper pinnen i en rörelse som strävar efter att vara både kontrollerad och riktad mot målkubbarna. Detta krav på underhandskast säkerställer att spelet spelas på ett säkert och rättvist sätt, där skicklighet och precision premieras över ren kraft​​​​.

Genom att följa dessa regler säkerställs en rättvis och njutbar upplevelse för alla spelare, samtidigt som den strategiska aspekten av spelet upprätthålls. Kubb är ett spel där precision, tålamod och lagarbete belönas, och genom att bemästra kasttekniken kan spelare öka sina chanser att vinna.

Kubb som spelas på gräs

Steg-för-steg Genomgång

 1. Förberedelse och Uppställning: Börja med att dela upp spelarna i två lag och förbereda spelplanen enligt de mått och regler som beskrivits tidigare. Placera kubbar längs med varje lags baslinje och kungen i mitten av spelplanen.

 2. Bestäm Startande Lag: Genom att kasta en pinne mot kungen från baslinjen, bestäm vilket lag som får börja. Det lag som kommer närmast kungen utan att välta den börjar spelet.

 3. Spelets Start: Det startande laget kastar kastpinnarna mot motståndarlagets kubbar på den motsatta baslinjen med målet att fälla dem. Varje spelare i laget får kasta en pinne per omgång.

 4. Fältkubbar: När ett lag har fällt några av motståndarens kubbar, kastas dessa kubbar över till motståndarlagets planhalva och ställs upp igen som fältkubbar. Dessa måste fällas innan laget kan fortsätta att attackera de återstående kubbarna på baslinjen.

 5. Byte av Tur: När det kastande laget har använt alla sina kastpinnar, byter lagen tur. Det andra laget måste nu först fälla alla fältkubbar på sin planhalva innan de kan rikta in sig på motståndarens baslinjekubbar.

 6. Slutspel: När ett lag har fällt alla motståndarlagets kubbar, inklusive fältkubbarna, får de försöka fälla kungen. Kungen måste fällas från baslinjen. Om kungen fälls, vinner det laget spelet. Om ett lag fäller kungen innan alla motståndarlagets kubbar har fällts, förlorar de spelet automatiskt.

Strategier och Tips

 • Prioritera precision över kraft: När du kastar, fokusera på precision snarare än att kasta så hårt du kan. Detta ökar chanserna att träffa och fälla kubbar.

 • Positionering av fältkubbar: När du ställer upp fältkubbar som kastats över till din planhalva, placera dem strategiskt för att göra det svårare för motståndarlaget att fälla dem.

 • Kommunikation och lagarbete: Kommunikation är nyckeln till framgång i Kubb. Diskutera strategier och vilka kubbar som ska prioriteras med ditt lag innan varje kast.

 • Öva på olika kasttekniker: Att behärska kasttekniken kan ge en stor fördel. Öva på att kasta med både höger och vänster hand för att bli mer mångsidig.

 • Anpassa strategin efter situationen: Var redo att anpassa din strategi baserat på spelets gång. Om motståndarlaget har många fältkubbar på din planhalva, kan det vara lönsamt att temporärt ändra fokus och rensa ut dessa innan du fortsätter attackera baslinjekubbarna.

Frågor och svar om kubb

Kubb kan spelas med varierande antal spelare, från 1 till 6 eller fler per lag. Det viktiga är att lagen är jämnt matchade.

Nej, alla kast måste göras med en underhandskast-teknik. Att kasta överhands är mot reglerna och anses ogiltigt.

Om kungen fälls av misstag innan alla motståndarens kubbar har fällts, leder det till automatisk förlust för det lag som orsakade fallet.

Nej, kungen ska alltid stå på samma plats i mitten av spelplanen under hela spelets gång.

Johan Bergman
Johan Bergman
En friluftsmänniska som trivs bäst utomhus. Bestigit flera berg runt om i Europa och vandrar gärna fina vandringsleder. Är även gift och har två pojkar. Oftast behöver jag inte göra någon extrem aktivitet utan ibland är det faktiskt trevligast att bara tälta med familjen!

Hur bra var denna guide?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Bli den första att rösta hur bra du tyckte guiden var!