Bestiga Kebnekaise – Såhär går det till

Fjällstation med Kebnekaise i bakgrunden

Innehållsförteckning

Kebnekaise är beläget i Lapplands län i norra Sverige och är en del av Skanderna, en bergskedja som sträcker sig genom hela Skandinavien. Det finns två huvudtoppar på Kebnekaise: den sydliga toppen och den nordliga toppen, där den sydliga tidigare varit den högsta punkten i Sverige. På tal om höga toppar så kan du även läsa vår guide om vad du ska tänka på ifall du vill bestiga Sveriges näst högsta berg, Sarektjåkkå.

För att nå Kebnekaise kan besökare resa till Kiruna, som är den närmaste större staden. Från Kiruna kan man ta sig till Nikkaluokta via buss eller bil, vilket är en vanlig startpunkt för vandringen till Kebnekaise Fjällstation. Fjällstationen fungerar som ett nav för besökare och erbjuder boende, mat, och information till vandrare.

Vandringen från Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation är cirka 19 kilometer och tar vanligtvis mellan 5 till 6 timmar att vandra. Från fjällstationen kan man sedan välja att bestiga berget via den västra eller östra leden. Den västra leden är mindre teknisk och kan vandras utan guide, medan den östra leden är teknisk och kräver en guide, speciellt för att korsa glaciären och för via ferrata-sektionen.

Den totala höjden som ska bestigas för att nå den sydliga toppen är ungefär 1,800 meter över havet. När det gäller den nordliga toppen, som är täckt av en glaciär, har dess höjd fluktuerat och ibland överträffat den sydliga toppen till följd av glaciärens smältning. 

Kebnekaise Fjällstation
Kebnekaise Fjällstation
Populära produkter

Frystorkade maträtter som enkelt och snabbt tillagas under vandringen.

Quick Flip är en dubbelisolerad vattenflaska designad för resor. Håller innehållet kallt i 12 timmar.

Hitta dom perfekta vandringsskorna för både korta och längre vandringar.

När är det bäst att bestiga Kebnekaise?

Den optimala perioden för att bestiga Kebnekaise infaller under de ljusa och relativt milda månaderna i den svenska sommaren, speciellt från juni till september. Detta tidsfönster erbjuder de mest gynnsamma förhållandena både vädermässigt och vad gäller tillgängligheten av stigar och leder.
 

Fem anledningar till att bestiga Kebnekaise i juni 

 
 • Snöförhållanden: I juni ligger det oftast kvar snö på de högre delarna av berget vilket kan vara en fördel. Snötäcket stabiliserar lösa stenar och minskar risken för stenras, vilket gör vandringen säkrare.
 • Vandringens karaktär: Snön bidrar också till att göra både upp- och nedstigningen mjukare. Särskilt vid nedstigningen kan snöfält vara till hjälp då de tillåter en form av glidande nedfart, vilket kan vara skonsammare för knäna.
 • Lugnare leder: Juni är också en månad då färre besökare bestiger berget jämfört med juli och augusti. Detta kan leda till en mer avskild och personlig upplevelse av naturen.
 • Dagarnas längd: De långa dagarna i juni, med nästan midnattssol i norra Sverige, ger klättrare mer dagsljus för att fullborda bestigningen vilket är en betydande fördel för säkerheten.
 • Väderöverväganden: Även om juni kan vara kallare än juli och augusti, kan det vara en fördel eftersom kallare temperaturer kan bidra till stabilare väder och mindre risk för åska och plötsliga väderomslag som är vanligare senare under sommaren.

Hur mycket kostar det att bestiga Kebnekaise

Kostnaden för att bestiga Kebnekaise kan variera beroende på flera faktorer, inklusive om du väljer att gå med en guide, vilken typ av boende du föredrar, och vilken utrustning du behöver hyra eller köpa. Här är några generella riktlinjer:
 

Guidade turer:

Priserna för guidade turer till Kebnekaises topp varierar beroende på längden och innehållet i turen. En dagstur kan kosta från cirka 3,000 SEK medan längre turer som inkluderar flera dagars vandring, mat och boende kan ligga på 10,000 SEK och uppåt.
 
En privat guidning till toppen kan vara ett dyrare alternativ, men erbjuder en mer personlig upplevelse.
 

Boende:

Kostnaden för boende vid Kebnekaise Fjällstation varierar. Enklare boende som sovsalar är billigare jämfört med privata rum. Priserna kan ligga från cirka 500 SEK per natt för en säng i sovsal till över 1,000 SEK per natt för ett privat rum.
Under högsäsong, speciellt i juli och augusti, kan priserna vara högre på grund av ökad efterfrågan.
 

Utrustning:

Utrustning såsom kläder, vandringskängor, ryggsäckar, sovsäckar och matlagningstillbehör kan antingen köpas eller hyras. Kostnaden för att köpa ny utrustning kan variera kraftigt beroende på märke och kvalitet.
Hyra av utrustning är ett alternativ för de som inte planerar att vandra regelbundet och kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ. Mycket av detta går att hyra direkt från Kebnekaise Fjällstation.
 

Transport till Kebnekaise:

Kostnaden för transport till Kebnekaise (till exempel från Kiruna till Nikkaluokta) bör också beaktas. Priset för en bussbiljett ligger vanligtvis runt 150-200 SEK enkel resa.
 

Mat och proviant:

Kostnaden för mat under vandringen beror på om du väljer att köpa mat i fjällstationens restaurang eller tar med egen campingmat. Restaurangen erbjuder måltider till olika priser, men att ta med egen mat är vanligtvis ett billigare alternativ.
 

Övriga kostnader:

Glöm inte att inkludera en budget för oförutsedda utgifter som kan uppstå under vandringen, såsom extra mat, nödutrustning eller oförutsedda övernattningar.

Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise?

Tiden det tar att bestiga Kebnekaise kan variera beroende på flera faktorer, som väderförhållanden, den valda rutten, din fysiska kondition, och om du går med eller utan guide. Här är några generella riktlinjer:
 

Västra leden (Västra Rutten):

Detta är den vanligaste rutten och anses vara mindre teknisk än den östra leden och därmed bäst för dig som vill bestiga Kebnekaise som nybörjare.
En tur och retur vandring från Kebnekaise Fjällstation tar vanligtvis mellan 10 till 14 timmar.
Vägen är cirka 18 kilometer lång med en höjdskillnad på ungefär 1,800 meter.

Östra leden (Östra Rutten):

Denna rutt är mer krävande och inkluderar bland annat att korsa Björlings glaciären och en Via Ferrata.
En tur och retur vandring tar ungefär 8 till 10 timmar.
Sträckan är något kortare än den västra leden, omkring 15 till 16 kilometer tur och retur, men innefattar en svårare vandringsrutt.
 
Viktigt att notera är att dessa tidsuppskattningar är ungefärliga och kan variera betydligt beroende på personliga omständigheter och yttre förhållanden. Det är alltid klokt att lämna extra tid för vila och njutning av utsikten, samt att vara förberedd på att vädret kan förändras snabbt i fjällen, vilket kan påverka vandringstiden. Dessutom, om du inte har erfarenhet av fjällvandring, kan det vara klokt att överväga att gå med en guide som kan bidra med kunskap om rutten och säkerhet.

Packlista – Bestiga Kebnekaise

 

Kläder

 1. Vandringskängor: Vattentäta och stödjande, anpassade för fjällvandring.
 2. Ullstrumpor: Några par för att hålla fötterna torra och varma.
 3. Baslager: Ull- eller syntetmaterial som transporterar bort fukt.
 4. Mellanlager: Fleece eller ulltröja för extra värme.
 5. Ytterlager: Vind- och vattentät jacka och byxor.
 6. Vantar och mössa: Skydd mot kyla och vind.
 7. Extra set kläder: Ifall du blir våt eller behöver byta.

Utrustning

 1. Ryggsäck: 30-40 liter, bekväm med stöd för ryggen.
 2. Vandringsstavar: Ger extra stöd och stabilitet.
 3. Sovsäck: Anpassad för de temperaturer du kan stöta på.
 4. Liggunderlag: För isolering och komfort vid övernattning.
 5. Huvudlampa: Viktigt för tidiga morgnar eller sena kvällar.

Navigation och Säkerhet

 1. Karta och kompass: Viktigt även om du har en guide.
 2. GPS: Som ett komplement till karta och kompass.
 3. Visselpipa: För nödsituationer.
 4. Första hjälpen-kit: Inkludera plåster, gasbinda och basläkemedel.
 5. Solskyddsmedel: Skydd mot solen, speciellt på högre höjder.
 6. Solglasögon: Skydd för ögonen mot stark sol och snöreflexion.

Mat och Vatten

 1. Vattenflaska eller vätskesystem: Minst 2 liter kapacitet.
 2. Vattenreningsmedel: Tabletter eller filter. Ger extra stöd och stabilitet.
 3. Snacks: Energi bars, nötter, frukt och andra energirika snacks.
 4. Matlagningssystem: Liten campingkök och bränsle vid flerdagsturer.
 5. Lätt mat: Torkad mat, nudlar eller liknande för enklare tillagning.

Övrigt

 1. Kamera: För att dokumentera din resa.
 2. Extra batterier/laddare: För elektroniska enheter.
 3. Sittunderlag: För raster och pauser.
 4. Toalettartiklar: Biologiskt nedbrytbar tvål, handduk, tandborste etc.
 5. Sovsäcksliner: Extra isolering för sovsäcken.
 6. Multiverktyg: Praktiskt för oväntade situationer.
 7. Skräplåda: För avfall och skräp.
Du kan också läsa mer om vad du ska tänka på när du ska packa med dig inför vandring i den här artikeln!
Johan Bergman
Johan Bergman
En friluftsmänniska som trivs bäst utomhus. Bestigit flera berg runt om i Europa och vandrar gärna fina vandringsleder. Är även gift och har två pojkar. Oftast behöver jag inte göra någon extrem aktivitet utan ibland är det faktiskt trevligast att bara tälta med familjen!

Hur bra var denna guide?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 3.8 / 5. Antal röster: 4

Bli den första att rösta hur bra du tyckte guiden var!