Vandringsleder i Stockholm

Naturreservat i Stockholm

Innehållsförteckning

Stockholm, en stad som ständigt pulserar av aktiviteter och kreativitet, är också en plats där naturen och stadslivet går hand i hand. Om du längtar efter en paus från stadens brus och önskar att utforska det naturliga underverket som omger Stockholm, har du kommit till rätt plats. I den här artikeln ska jag ta dig med på en resa genom Stockholms naturliv och vackra vandringsleder, en dold skatt som är tillgänglig för både lokalbefolkning och besökare. 

Stockholm är unikt beläget vid Östersjön och är omgivet av en fantastisk skärgård med tusentals öar. Det är också omgivet av frodiga skogar, glittrande sjöar och pittoreska naturreservat. Här finns en mängd olika vandringsmöjligheter som passar alla, från avslappnade promenader längs sjöstränder till äventyrliga vandringar genom tät skog.

Vandringsleder nära Stockholm

I denna artikel kommer vi att utforska några av de mest imponerande vandringslederna i och runt Stockholm, ge dig tips om vad du kan förvänta dig och hur du når dem. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller bara vill njuta av en lugn promenad i naturen, finns det något för dig i Stockholms omgivningar. Så snöra på dig vandringsskorna och låt oss börja vår utforskning av Stockholms naturskönhet till fots.

1. Värmdöleden

 
Skylt på Värmdöledens vandringsled

Värmdöleden sträcker sig som kommunens mest omfattande vandringsled från Strömmen ända till Saltarö, vilket motsvarar en imponerande sammanlagd sträcka på ungefär 25 kilometer.

Den här leden omfamnar det naturligt skönaste landskapet längs hela sin rutt. Även om den skär igenom bebyggda områden på vissa ställen, dominerar ändå det vidsträckta skogslandskapet och de frodiga ängarna som leden passerar genom. Det är en synnerligen smidig möjlighet att endast utforska vissa delar av leden eftersom den är uppdelad i tre passande etapper. Under hela sträckan hittar du även flera välutrustade rastplatser, som erbjuder den perfekta möjligheten att ta en paus, sträcka på benen och njuta av en välbehövlig fika eller om du skulle vilja laga mat över öppen eld.

De tre etapperna för Värmdöleden

För den första etappen, som omfattar en sträcka från Strömmen till Ålstäket, behöver du avsätta cirka 9 kilometer. Här tar leden dig med på en resa genom natursköna områden, och på den sista biten passerar du även genom det pittoreska villaområdet Mörtnäs. Den andra etappen sträcker sig från Ålstäket till Sågen och är ungefär 10 kilometer lång. Denna del av leden tar dig huvudsakligen genom naturen och tar dig förbi underbara rastplatser som Bosses Backe och Gärdesträsk. Den avslutande etappen, som löper från Sågen till Saltarö, sträcker sig över cirka 6 kilometer och tar dig genom det natursköna Saltarö Skärmarö naturreservatet. Ungefär mitt på sträckan stöter du på Stickelsbergs rastplats, som är belägen högt upp och bjuder på en magnifik utsikt.

Närliggande vandringsleder till Värmdöleden

Om du känner för det, finns även möjligheten att ansluta till Boo-leden i Nacka vid Strömmen. Leden är tydligt markerad med orangea markeringar längs hela sin rutt.

2. Nackareservatet

Nackareservatet

Nackareservatet, ett älskat kommunalt tätortsnära naturreservat i Nacka, är tillgängligt via kollektivtrafik från Stockholms city. Området är rikt på aktiviteter som cykling, orientering, skidåkning, skridskoåkning, fiske, bad, kanot eller kajakpaddling, svampplockning och bärplockning. Det erbjuder flera badplatser, stigar för promenader och skidturer. Vintertid plogas skridskobanor. I sjöarna finns rikligt med fågelliv och spår av bäver. Reservatet är uppdelat i två delar, en i Stockholms kommun och en i Nacka kommun, men förvaltas som en helhet av Stockholms kommun.

Sörmlandsleden

En del av Sörmlandsleden går genom Nackareservatet. Denna långa vandringsled sträcker sig över flera hundra kilometer genom Sörmland, men den del som går genom reservatet är lättillgänglig och erbjuder en skön naturupplevelse.

Hellasgården

Detta område inom Nackareservatet erbjuder olika vandringsleder som varierar i svårighetsgrad och längd. Här kan man även kombinera vandringen med andra aktiviteter som bastu, simning eller kanotpaddling.

Kärrtorpsspåret

Kärrtorpsspåret är ett belyst motionsspår som är 2,6 km långt och startar vid Kärrtorps idrottsplats. Under vinterperioden förbereds spåret för skidåkning när vädret tillåter. Detta spår erbjuder möjligheter för löpning, skidåkning och trail running, och är upplyst för att kunna användas under mörkare timmar.

Dammtorpssjön

Vandringsleden runt Dammtorpssjön är 5 km lång. Den erbjuder en naturskön upplevelse med vacker utsikt, perfekt för korta dagsvandringar eller avkopplande promenader nära staden. Besökare kan också upptäcka lokalt växt- och djurliv längs leden.

Karta över vandringsleder i nackareservatet

Spårkartan för Nackareservatet visar de olika vandringslederna och stigarna i området. Kartan är detaljerad och illustrerar hur leder sträcker sig genom det varierande landskapet i reservatet, inklusive skogsmark, sjöar och öppna fält.

3. Roslagsleden

Roslagsleden ingång

Roslagsleden är en 19 mil lång vandringsled fördelad i 11 etapper, som sträcker sig genom Danderyd, Täby, Sollentuna, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. Etapperna varierar i längd från 9 till 25 km och erbjuder en blandning av orörda skogar, levande landsbygd, historiska platser och vackra sjö- och kustlandskap. De 11 etapperna är:

 • Danderyd – Karby Gård
 • Karby Gård – Örsta
 • Örsta – Lövhagen
 • Lövhagen – Domarudden
 • Domarudden – Wira Bruk
 • Wira Bruk – Penningby
 • Penningby – Vigelsjö
 • Vigelsjö – Roslagsbro
 • Roslagsbro – Gåsvik
 • Gåsvik – Sandviken
 • Sandviken – Grisslehamn

Varje etapp i Roslagsleden

Varje etapp är och för dig som är intresserad av att gå delar av Roslagsleden kan det vara bra att välja ut de mest passande etapperna.

Etapp 1, Danderyd – Karbygård

Den första etappen startar nära Danderyds kyrka och går genom Rinkebyskogen till Rösjön, där Rösjöbadets camping erbjuder faciliteter som stugor och servering. Vandringen fortsätter lätt genom Rösjöns friluftsområde och längs en gammal vikingaväg till Hagby gård i Täby, där historiska gravfält och runstenar finns. Etappen avslutas med en vacker vandring längs Vallentunasjöns strand till Karby gård, som har ett konstcentrum och goda transportförbindelser.

Etapp 2, Karby Gård – Örsta

Från Karby gård fortsätter Roslagsleden genom Stolpaskogen till en vacker rastplats vid Gullsjön och sedan upp över Löttingekullen, Täbys högsta naturliga punkt på 58 meters höjd. Löttingekullen har ett bronsåldersröse som vittnar om områdets historia. Leden går sedan genom orörd skog fram till Angarn och passerar Fågelsångsmossen innan den når Skavlötens friluftsgård. Vid Åsta finns en runhäll ristad av runmästaren Öpir, en av Upplands mest produktiva runristare, med konstverk av rundjur som slingrar över stenarna. 

Etapp 3, Örsta – Lövhagen

Från Örsta och Angarnssjöängen leder Roslagsleden vidare till Össeby IP med dusch och färskvatten. Nära leden finns Össeby kyrkoruin, resterna av Vallentunas nionde medeltida kyrka. Kyrkan byggdes under senmedeltiden, troligen på 1400-talet. Idag används kyrkoruinen för sommargudstjänster och vigslar. Vid Bron vid Brottby korsar Roslagsleden Långhundraleden, en historisk farled. Norrut finns Vada med hövdingagravar och Brotorp med en runsten och rastplats. Dessa platser vittnar om farledens historiska betydelse.

Etapp 4, Lövhagen – Domarudden

Starta vandringen från asfalterad väg till Domarudden vid Drängsjön. Vid Lilla Harsjön och Trehörningen finns vindskydd och grillplatser. Domarudden har café, badstrand, sportplaner, boulebana, grillar, naturstigar, elljusspår och vedeldad sjöbastu. Övernatta i stugor. Fiska i Drängsjön med fiskekort. Domarudden är start/slut för Blå leden till Vaxholm via Rydbo, Ladvik och Ellboda.

Etapp 5, Domarudden – Wira Bruk

Från Domaruddens Friluftsgård går vandringen mot Wira Bruk genom sjörikt skogslandskap. Du passerar Oppsjön och Trehörningsskogens naturreservat med vindskydd. Nära Wira Bruk finns sjön Viren med vindskydd och badmöjligheter. Boende finns på Wira Bruk B&B och i Tingshuset. I Wira Bruk finns parkering, toaletter och bussförbindelser till Åkersberga, Norrtälje och Ljusterö.

Etapp 6, Wira Bruk – Penningby

Du vandrar genom varierad natur och kulturmark från Wira bruk till Grovsta. Vid Gunnsjön finns en badplats och i Bergshamra finns boende och bekvämligheter. Kvarngården erbjuder vindskydd och dricksvatten. Nära Grevinnans Rå finns en raststuga med grillplats och övernattning. Leden går längs väg 276 till Penningby där du kan besöka kaféet i Linneladan. Bussförbindelser finns längs vägen till Norrtälje, Åkersberga och Danderyd.

Husse och hund på vandring

Etapp 7, Penningby – Vigelsjö

Din tur börjar vid Penningby slott och tar dig längs en naturskön väg. En sidoväg vid Lännaby korsning erbjuder en utsikt över Länna kyrka vid Kyrksjön. Före Norrtälje kan du besöka en rastplats vid Kyrksjön i Frötuna. En väg leder här till Borgberget med dess historiska fornborg. 

I Norrtälje, Roslagens hjärta, slingrar leden genom Kvisthamra och når Kärleksudden med bad och café. Roslagsleden följer sedan strandpromenaden till stadens centrum, rik på butiker, restauranger och kultur. Längs etapp 7 finns olika boendealternativ och faciliteter. 

Avslutningsvis, vid Vigelsjö gård nära sjön Lommaren, finns bad, aktiviteter och servering.

Etapp 8, Vigelsjö – Roslagsbro

Etappen börjar i Vigelsjö naturreservat med dess unika natur och möjlighet att se gulsippor. Vid sjön Ludden, som restaurerats för fågellivet, finns ett handikappanpassat fågeltorn. Luddens nordvästra strand är hem för Nånö ekbackar, kända för sina gamla ekar och vårblommor. 

Leden passerar sedan Färsna 4H-gård där du kan se gårdens djur och besöka det veganska caféet Tupplidret. Gården har även veterantraktorer och historiska redskap. 

Vandringen fortsätter från Färsna till Roslagsbro längs skogsstigar och grusvägar, bredvid paddlingsleden Broströmmen. Vid Gillfjärden erbjuds en badplats med faciliteter och parkering. Nära Roslagsbro kyrka finns en kanotiläggningsplats och flera busshållplatser med förbindelser till Norrtälje.
Färsna 4h gård
Färsna 4h-gård
Populära produkter

Frystorkade maträtter som enkelt och snabbt tillagas under vandringen.

Quick Flip är en dubbelisolerad vattenflaska designad för resor. Håller innehållet kallt i 12 timmar.

Hitta dom perfekta vandringsskorna för både korta och längre vandringar.

Etapp 9, Roslagsbro – Gåsvik

Längs vägen från Roslagsbro till Gåsvik erbjuder Roslagsleden en vacker vandring genom varierande natur. Den passerar Brosjön, känd för sitt rika fågelliv, med ett fågeltorn i närheten. Sevärdheter inkluderar Kvarnfallet mellan Brölunda och Vik, och den historiska Viksbåten på Erikskulle hembygdsgård. Vandringen följer även en gammal kyrkstig mellan Vik och Råda, där du hittar den historiska ladan Tandrudan, en utmärkt rastplats. Vid Rådasjön finns en badplats och SL-bussförbindelser. Slutligen, vid Flottskärs brygga, erbjuds rastbänkar, grillplats och en iläggningsplats för kanoter.

Etapp 10, Gåsvik – Sandviken

Etapp 10 börjar vid Bagghusbron längs Väddö kanal, där du passerar Roslagens sjöfartsmuseum med dess rika maritima historia. Längs kanalen finns Fågelskogen med skyltar om unika fågelarter. I Älmsta, delad mellan Väddö och fastlandet, finns butiker och restauranger. Storängens naturreservat erbjuder ett äldre odlingslandskap med rik natur och historiska ekar. Besök Väddö Gårdsmejeri för lokalproducerade ostar och möjlighet till ko-safari. Vandringen fortsätter till Sandvikens camping vid Väddös östkust, med stugor, campingplatser, strand och servering.

 

Etapp 11, Sandviken – Grisslehamn

På Roslagsledens sista etapp njuter du av fantastiska vyer över Ålands hav. Vandringen från Sandvikens camping till Grisslehamn bjuder på varierad terräng längs Väddökusten. Efter skog och grusväg når du Mälbyhamn med otjänligt dricksvatten, så fyll på i Sandviken. Terrängen blir utmanande vid klapperstensfälten norr om Mälbyhamn.
 
Leden fortsätter genom Edebyhamn och Havsängen, ett område med kalksten, unik flora och insekter. I det historiska fiskeläget Nothamn får du insikt i traditionellt fiske. Vid Skottviken vandrar du längs sandstranden.
 
Tullviksbäckens naturreservat erbjuder vacker natur och Tullviken lockar sportfiskare och surfare. Roslagsleden passerar sedan Kvarnsandsbadet med faciliteter.
 
Leden avslutas i Grisslehamn, där den passerar Albert Engströms ateljé och slutar vid Albert Engströmmuseet. I Grisslehamn finns butiker, restauranger, Hotell Havsbaden, en aktiv fiskehamn och färjeförbindelse till Åland för fortsatt vandring på Europavandringsled 6 mot Finland.

4. Djurgården​

Helikopterfoto av Djurgården i Stockholm

Djurgården erbjuder en rad vandrings- och promenadleder med varierande längder, vilket gör det möjligt för besökare att välja en runda som passar deras önskemål och konditionsnivå. Här är en översikt över ungefärliga längder för några populära rundor på Djurgården:

Djurgårdsbrunnskanalen till Blockhusudden

En populär promenadväg sträcker sig längs Djurgårdsbrunnskanalen och når fram till Blockhusudden. Längs denna promenad kan du njuta av lugna vatten, frodig grönska och historiska byggnader. Det är en perfekt sträcka för en lugn promenad eller en joggingtur.

Denna promenad är cirka 3-4 kilometer enkel väg.

Rosendalsområdet

Detta område är känt för Rosendals Trädgård, en ekologisk trädgård och ett café som är perfekt för en paus under din vandring. Här kan du njuta av vackra trädgårdslandskap och även lära dig om ekologisk odling. En promenad i och kring Rosendals Trädgård kan variera, men är vanligtvis omkring 1-2 kilometer.

Runt Djurgården längs vattnet

En vandring runt hela Djurgården är cirka 10 kilometer och ger en omfattande upplevelse av ön. Denna runda är populär för både promenader och jogging, och erbjuder vackra vyer över vattnet och Stockholm.

5. Brunnsviken runt​

Vandringsled runt Brunnsviken

Brunnsviken Runt är en förtjusande vandringsled i Stockholm som sträcker sig cirka 12 kilometer runt Brunnsviken, en insjö i hjärtat av Kungliga Nationalstadsparken. Denna led är uppskattad för sin mångsidiga natur och de kulturhistoriska skatter som omger den.

Längs leden möts vandrare av en blandning av lugna skogspartier och öppna landskap som gränsar till vattnet. Terrängen är mestadels lättvandrad och väl underhållen, även om det finns några partier med naturliga stigar och ojämn mark. En promenad här är som en resa genom tid och natur.

På din vandring kommer du förbi flera historiska platser som bjuder på fascinerande inblickar i regionens historia. Haga Park med dess vackra Haga Slott, Ulriksdals Slott, och den botaniska pärlan Bergianska trädgården är bara några exempel på sevärdheter som berikar upplevelsen.

För naturentusiaster erbjuder Brunnsviken Runt rikliga möjligheter till fågelskådning och avkopplande utsikter över sjön. Längs vägen finns också flera pittoreska platser perfekta för en picknick eller en stunds fika. Under sommarmånaderna är det även populärt att ta ett dopp vid någon av de små badplatserna.

Leden är lättillgänglig med kollektivtrafik och välbesökt året runt, lämpad för både promenader, löpning och cykling. Dess närhet till staden gör den till en perfekt utflykt för de som söker en naturupplevelse utan att behöva resa långt.

Johan Bergman
Johan Bergman
En friluftsmänniska som trivs bäst utomhus. Bestigit flera berg runt om i Europa och vandrar gärna fina vandringsleder. Är även gift och har två pojkar. Oftast behöver jag inte göra någon extrem aktivitet utan ibland är det faktiskt trevligast att bara tälta med familjen!

Hur bra var denna guide?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Bli den första att rösta hur bra du tyckte guiden var!